Voor ouders die weer een nacht willen dóórslapen!
 

Blogs

 

Nieuwsgierig naar de avonturen van De Nachtoppas van Brabant?
Lees de persoonlijke verhalen in mijn blogs.

14.03.2019

Blog 4: IK WIL SLAPEN!! - World Sleep Day 2019

Tegenwoordig staat bijna elke dag in het teken van een bepaald onderwerp. Morgen, vrijdag 15 maart 2019, is De Internationale Dag van de Slaap😴. 

World Sleep Day vraagt aandacht voor het belang van goede slaap en vindt jaarlijks plaats op de vrijdag voordat de lente begint.

Ik las een onderzoek waarin stond dat je als jonge ouder per nacht gemiddeld slechts vier uur en 44 minuten slaapt tijdens het eerste levensjaar van je kind😫. Dit terwijl een volwassene gemiddeld 7-8 uur slaap nodig heeft per etmaal.

Langdurig slaaptekort is vreselijk. Je kunt je eigenlijk niet voorstellen hoe erg dat is als je het niet zelf ervaart. We hebben slaap nodig om geestelijk en lichamelijk te kunnen functioneren.

Nooit een slaaptekort, tot ik moeder werd…
Totdat ik kinderen kreeg had ik nooit problemen met slapen, ik viel zonder problemen in slaap en sliep ook goed door🌛. Na de komst van onze zoon kreeg ik natuurlijk ook te maken met gebroken nachten. Hij was prematuur en dysmatuur en bleef de eerste 6 weken na zijn geboorte in de couveuse in het ziekenhuis terwijl ik ’s nachts thuis was. Ik had thuis weliswaar geen baby thuis om te voeden, verschonen of troosten, ik moest wel iedere 3 uur kolven – ook ‘s nachts. 

Toen hij eindelijk naar huis mocht, hielden de gebroken nachten een paar maanden aan. Echter, dit heb ik niet als een probleem ervaren. Ik had me erop voorbereid en het was wel ongeveer wat ik verwacht had. Bovendien was ik vooral dankbaar dat het zo goed met hem ging na alle zorgen die we tijdens de zwangerschap en na zijn geboorte om hem hadden.

Als een zombie
Toen gingen we voor een tweede kind, en tijdens deze zwangerschap heb ik echt ervaren wat een slaapprobleem is. Ik viel wel in slaap maar na 3 uur was ik klaarwakker. Iedere nacht, maandenlang. Het leidde ertoe dat ik me down voelde, prikkelbaar, vergeetachtig, me moeilijk kon concentreren. Ik had leuk werk maar belandde door dit slaapgebrek in de Ziektewet. Hoe langer het duurde hoe depressiever ik werd, ik begon te hallucineren, kon niet meer autorijden, viel met mijn zwangere buik van de trap… Uiteindelijk voelde ik me een zombie (en zo zag ik er ook uit🧟‍♀️) en kon de bevalling mij niet snel genoeg beginnen. 

Tijdens de zwangerschap ben ik meerdere keren opgenomen in het ziekenhuis om, met behulp van medicatie, een nacht door te slapen. Een zwangere wil uiteraard het liefst zo min mogelijk medicatie maar op deze manier nog maanden doorsukkelen was geen optie. Hoe vaak heb ik in die periode niet radeloos gedacht: “IK WIL SLAPEN!!”

Wanhopige mailtjes
De moeders die mij nu inschakelen als nachtoppas zijn allemaal sterke, verstandige maar ook vermoeide vrouwen. Ze hebben soms al allerlei slaaptips voor de baby uitgeprobeerd en zien mijn dienst als een laatste middel. Ik heb letterlijk mailtjes gekregen met teksten als: “je moet me helpen!” en “…ik slaap al zo lang zó weinig, ik ben bang dat er ongelukken gaan gebeuren”.

Jonge ouders hebben geen keuze, de baby moet nu eenmaal ‘s nachts gevoed worden en hij vraagt hun aandacht op momenten waarop ze normaliter sliepen. Gelukkig is dit meestal maar tijdelijk, rond de 3 maanden slaapt een baby gemiddeld 6 uur en met 6 maanden hebben ze vaak geen nachtvoedingen meer nodig. Bovendien maakt de liefde voor de baby veel goed❤.

Ik wens iedereen morgen een heel fijne Wereld Slaap Dag😉 en voor vanavond: Weltrusten😊!

Admin - 12:52:27 | Een opmerking toevoegen